Onze werkwijze

Starten op het kinderdagverblijf

Bij Kindcentrum Step by Step nodigen we elke ouder uit voor een intakegesprek op het kinderdagverblijf. Het intakegesprek is de eerste kennismaking tussen jullie als ouders, ons Kindcentrum, de leidinggevende en de pedagogisch medewerkers. Het gesprek wordt gehouden door de pedagogisch medewerker die tevens de mentor van jouw kind wordt. Tijdens de intake geven wij algemene informatie over ons kindcentrum en over de groep waar jouw kind terecht komt.

Onze medewerkers richten zich op het voorzichtig leren kennen van jouw kind, en jullie als ouders. We vragen naar het dagritme, voedingen en eventueel medische bijzonderheden of allergieën.  Ook maken we tijdens het intakegesprek afspraken met ouders. Ieder nieuw kind op het kinderdagverblijf komt op vier momenten wennen voordat de opvang van start gaat. Zo is de overgang voor jouw kindje rustiger. Op deze manier herkent jouw kindje al wat gezichten en voelt het zich veilig op een eerste dag.

Kindcentrum Step by Step

Groepen

Kindcentrum Step by Step heeft gekozen voor horizontale groepen waarin kinderen met dezelfde leeftijd een groep vormen. Elke groep sluit zo optimaal aan bij wat kinderen in een bepaalde leeftijdsfase nodig hebben. Kinderen van verschillende leeftijden hebben verschillende behoeften.

Doordat we een startend kinderdagverblijf zijn en wij ouders zoveel mogelijk tegemoet willen komen om hun kind te kunnen plaatsen, kan het zijn dat we beginnen met twee verticale groepen. Ons streven zal dan ook zijn om dat met de maanden mee recht te trekken naar twee horizontale groepen.

De ontdekkers 0 tot 2 jaar
Baby’s zijn de eerste periode van hun leven vooral bezig met het ontdekken en ervaren. Jouw kleine ontdekker doet bij ons zijn eerste ervaring op. Onder begeleiding van onze gespecialiseerde pedagogische medewerkers wordt jouw kindje uitgedaagd om te spelen met verschillende ontwikkelingsmaterialen.

De ontwikkelingsmaterialen worden continu afgewisseld aan de hand van onze themaplanning, waarbij de zintuiglijke ontwikkeling centraal staat.

De uitvinders 2 tot 4 jaar
In deze leeftijdscategorie zijn kinderen de wereld aan het ontdekken en experimenteren ze continu met de mogelijkheden van hun lichaam. Onze pedagogische medewerkers kijken naar de behoeften van het kind en bieden activiteiten aan die hierop zijn afgestemd. Vanuit onze holistische visie stellen wij onszelf continu de vraag: “Wat houdt de kindjes bezig?” In plaats van “Waarmee kunnen wij de kindjes bezighouden?”. Elk kind is namelijk uniek en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.

Om de ontwikkeling van de bewegingsfase te stimuleren, krijgen de kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan peuter-yoga en peuter-gym, maar ook activiteiten gericht op kunst vinden wij erg belangrijk. Zo hebben wij ruimtes ingericht waar zij hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Bij de creatieve activiteiten gaat het niet om het resultaat, maar om de actie die jouw kindje ervaart én het ontdekken van materialen.

Maak een afspraak

Op zoek naar een kinderopvang in de regio Zwijndrecht? U kunt geheel vrijblijvend langskomen voor een kennismaking. Neem contact met ons op door te bellen of ons formulier in te vullen.